A tökéletes ajándék: autózás

Sosem voltam jó abban, hogy a szeretteimnek megtaláljam a megfelelő ajándékot, ami pedig szörnyűbb: a karácsony-születésnap-névnap háromszög (szerencsére) sosem ér véget, így ezzel a nehézséggel újra és újra szembe kell néznem. A bátyám különösen nehéz eset. Tavaly karácsony előtt sokáig halogattam, hogy ténylegesen elkezdjem átkutatni a boltokat és az újságokat, ahogy korábban is tettem. Talán ez volt a siker titka, mert szinte nekimentem a megoldásnak: egy stand különféle extrém élményeket kínált, kifejezetten ajándékozás céljából. De nem is ez volt, amit felkeltette a figyelmemet: egy versenyautót láttam magam előtt és a lehetőséget, hogy valaki ezt vezetheti is. Ahogy közelebb léptem, rá kellett jönnöm, hogy ez pontosan az a gép, amely a számítógépe háttérképeként van beállítva. Szinte hihetetlennek éreztem az egészet, ami valószínűleg meg is látszódott rajtam. A kedves hostess hölgy, aki a standnál segédkezett érdeklődött, hogy segíthet-e. Mindent kipuhatoltam: hol vásárolható meg az élmény, milyen feltételekkel vezetheti valaki az autót, mennyi ideig lehet vele körözni a pályán. Azonnal lecsaptam a tökéletes ajándékra és hatalmas boldogsággal indultam haza.

Azt hittem, hogy én adom majd a legjobb ajándékot idén. Mekkorát tévedtem! Édesapám nyerte idén a “legjobb ajándék” díjat, mégpedig édesanyámnak szánt meglepetésével, ami nem más volt, mint egy pár gyönyörű swarovski fülbevaló, hozzá illő nyaklánccal. Mint a karácsonyi vacsora alatt kiderült, hosszas nyomozást folyatott az ékszerekkel kapcsolatban, mindent elolvasott a cég történetétől kezdve a gyártás folyamatáig, majd kiválasztott egy gyönyörű, zöld színű szettet.

Ahogy apa kiselőadásából kiderült, Daniel Swarovski alapította a vállalatot 1895-ben. Az alapító a mai Csehország területén született, ahol kristályüveg- készítéssel foglalkoztak. Az ifjú Swarovski ámulva nézte a mesteremberek műveit, valamint tanulmányozta Siemens és Edison munkásságát is. Elhatározta, hogy forradalmasítja az iparágat, ezért egy új típusú csiszológépet alkotott, amely a ma ismert tökéletességet tudta nyújtani a kristályvágás során. Az általa alapított ausztriai cég kezdetben is és a mai napig is családi vállalkozásként működik. Eleinte csupán más vállalatok számára forgalmazott kristályokat, köveket, majd később újabb iparágakhoz csatlakozott: úgy, mint távcsőgyártás, kristálycsillár előállítása és ékszerkészítés. Az első ékszerkollekció 1977-ben látott napvilágot és sikere azóta is töretlen, melyet legfőképpen kiváló minősége és emellett megfizethető ára szavatol.

Valahol itt lendült apa olyan beszédtempóba, hogy kezdtem aggódni: kihűlt anya finom főztje.

Érdekesség, folyatatta, hogy két eljárással készülhetnek a swarovski kristályok attól függően, hogy ékszert vagy ruhát, tárgyakat fognak dekorálni. Az első esetben a gyémántokról ismert kúp alakú formát hozzák létre. A swarovski gyártásának sajátossága, hogy 14 oldalú kristályt hoznak létre, így a fényt többször törik meg, ami nagyobb csillogást eredményez. A kúp alakú kövecskét egy olyan foglalatba helyezik, amelyet egyfajta ezüst vegyülettel kezelnek, ami így tükörként funkcionál, tovább növelve az ékszer ragyogását. Másik esetben, ha a kristályt ruhákra, egyéb tárgyakra szánják, ún. lapos csiszolást alkalmaznak, majd vasalással, ragasztással rögzítik a kövecskét. A swarovski kristályok egyébként ólomkristályból készülnek, amely rendkívüli fényáteresztő és fénytörő képességéről híres. Ez adja annak a lehetőségét is, hogy megkülönböztessük az eredeti swarovski köveket másolatoktól. A hamisakat ugyanis olvasztott üvegből gyárták, aminek rosszabb a fénytörése, így nem ragyogó, hanem egészen fakó csillogást eredményez. Léteznek színes kristályok is, mint amilyet ő is választott, amelyeket ugyanolyan eljárással készítenek, de kisebb fényáteresztő képességük miatt kicsit csökken a csillogásuk.

Bár neki – mármint édesapámnak – eszébe sem jutott volna drágakövet, például smaragdot venni (“Ha annyi pénzem lenne, inkább nyaralni vinnélek titeket!”), a swarovski kövek eredeti rendeltetése a drágakő-helyettesítés. Kiváló minősége és csodálatos ragyogása miatt alkalmas a drágakövek, elsősorban a gyémánt helyére lépni, akár biztonsági, akár financiális okokból. Mára azonban a swarovski kinőtte ezt a szerepet, önállóvá vált. Mint fogyasztói oldalról, mind más gyártók felől hatalmas a kereslet ezek után a kövecsekék után, nemcsak ékszerekhez használták, de számos ruhát díszítenek vele.

Ekkor törte meg a fennkölt hangulatot a húgom: és azt tudtátok, hogy a Swarovski- örökös, Victoria Swarovski menyasszonyi ruháját 500.000 kristály díszítette?