Gumiabroncs vásárlási tippek

Vannak dolgok, amik csak az autózás szerelmeseit érdeklik, így például a lóerők, vagy a motorháztető alatt található dolgok nem izgatnak feltétlenül egy átlagos autóst, és ezzel nincs is semmi baj. Van azonban a kocsiknak egy olyan része is, amiről soha nem szabad SENKINEK sem elfeledkeznie: a gumiabroncsok!

És nem csak azért, mert büntetés jár értük. Ha valakit csak ennyi motivál arra, hogy ősszel és tavasszal gumit cseréltessen az autóján, az – mondjuk ki őszintén – nem alkalmas igazán az autózásra. A nem megfelelő gumi életekbe kerülhet, akár a miénkbe, akár máséba. Ezzel tapadunk az úttesthez, de ha nem tapadunk eléggé, akkor kicsúszhatunk, kisodródhatunk, és ezzel igen komoly veszélyt jelentünk mindenkire az utakon. Hiába remek a motor, és lehet bármilyen rutinos a sofőr, van, amit egyszerűen nem lehet semmivel sem kiváltani.

Éppen ezért a most összeírtam néhány tippet azoknak, akik eddig nem merültek el igazán az autógumi vásárlásban, de szeretnének biztonságosan közlekedni az utakon.

  1. Tényleg a minőséget figyeld!

A legnagyobb hiba, amit gyakran látok, hogy nem a gumi szerkezetével, tényleges fizikai tulajdonságaival foglalkoznak az emberek, hanem jobb esetben megelégszenek a megbízható márkanévvel, rosszabb esetben pedig csak az árakat nézik, és a legolcsóbbat választják.

Mindenki nézzen utána, hogy pontosan az ő autójára, az ő kerekeire, és akár az ő lakókörnyezetéhez milyen gumi való, mert bármennyire is szeretnénk, itt sincsenek univerzális megoldások!

Mire kell figyelni?

A személyautókon és a teherautókon is a gumiabroncs oldalán találunk egy kódot, ami alapján meg lehet állapítani annak tulajdonságait. A feladat ezután nagyon egyszerű: az új guminak is olyannak kell lennie, mint amilyen a régi volt.

  1. Legyen jó a méret!

Furcsának hangozhat, de tényleg előfordulhat, hogy valaki a megfelelő felépítésű gumit választja, csak épp nem a megfelelő méretben. Szerencsére a gumik oldalán szintén fel vannak tüntetve az erre vonatkozó adatok is. Figyeljünk a szélességre, az oldalfal arányára, a perem átmérőjére is.

  1. Rendeld a megfelelő helyről!

Az ár fontos szempont, és ha már megvan a tökéletes gumiabroncs, akkor elkezdhetjük abból a kategóriából megkeresni a legolcsóbbat. Az általános tapasztalat szerint az autókereskedőktől lehet talán a legdrágábban vásárolni, míg az utcai boltokban fele áron is lehet találni.

Én javasolnék itt egy alternatívát: a mai rohanó világban szeretünk mindent online elintézni, és bár elsőre meglepőnek tűnhet, de a gumiabroncs vásárlást is elintézhetjük ilyen módon. A www.gumidiszkont.hu például kifejezetten egy olyan honlap, ahol csak a korábban megállapított paramétereket kell megadnunk, és akár márkára szűrve is megkaphatjuk a nekünk legmegfelelőbb gumikat.

Ha egyébként máshonnan nem, akkor autó használati útmutatójában (ami általában a kesztyűtartóban pihen, de egyébként a legtöbb esetben az internetről is letölthető) minden szükséges adat megtalálható. A gyártók általában még ajánlani is szoktak bizonyos márkákat, úgyhogy ha teljesen tanácstalanok vagyunk a témában, akkor is kaphatunk segítséget.

  1. Annyit rendelj, amennyire tényleg szükséged van!

Nagy lehet a kísértés, hogy nagybevásárlást tartsunk a következő évtizedekre előre a megfelelő gumikból, de egyáltalán nem éri meg. Egyrészt: korántsem biztos, hogy ugyanaz az autó lesz örökké a garázsunkban, az újra meg nem biztos, hogy jók lesznek a most megvett gumik. Másrészt: a gumiabroncsokat nem lehet akárhogy tárolni, megfelelő körülményeket kell nekik biztosítani (pl. a hőmérsékletre és a páratartalomra is figyelni kell), ha azt akarjuk, hogy sokáig használni tudjuk őket. Hosszú távon viszont bármi történhet, és előfordulhat, hogy használatlanul is tönkremennek a gumik a garázsban pihenve.

Pontosan ezért csak annyi gumit rendeljünk akár a weboldalról, akár a boltból személyesen, amennyit valóban használni fogunk.

  1. Mi alapján válasszunk?

Végső tippként pedig nézzük meg azt, hogy milyen tényezőket kell figyelembe venni az alapvető paramétereken kívül, amikor gumiabroncsot választunk az autónkra.

Először is: manapság már mindenki számára elérhetőek a defekttűrő gumik, amik még levegő nélkül is tudnak működni egy darabig, ha defektet kapnánk, úgyhogy érdemes ezeket keresnünk, ha nem akarjuk egy hosszú út során egy kellemetlen meglepetés miatt teljesen megszakítani az autózást.

Másodszor: az üzemanyag fogyasztásra az autógumik is hatással vannak, úgyhogy hosszú távon megérheti egy takarékosat választani.

Harmadszor: a használt gumikat messze kerüljük el! Ez nem az a téma, ahol fukarkodhatunk a pénzzel, mert mint már azt mondtam, itt a biztonságunkról van szó. De egyébként még anyagi szempontból sem éri meg igazán az egyszeri kisebb kiadás, ugyanis a használt gumik értelemszerűen kevésbé tartósak az újaknál: tehát valószínűleg elég hamar kell majd cserélnünk őket.

Negyedszer: meg kell nézni, pontosan min fogunk járni. Belvárosi autózásra tervezünk, vagy a vidéki földutakat kell kibírnia a kerekeknek? Nem elhanyagolható kérdés, mert minden gumi más-más útviszonyokra alkalmas. De az sem mindegy, hogy milyen távolságokat kell majd megtenni: ha gyakran megyünk hosszabb üzleti utakra, akkor válasszuk a legjobb minőséget, és fizessünk inkább többet, mert higgyük, el, meg fog térülni. Ha viszont csak az otthon-munkahely köröket kell megtennünk, akkor választhatunk olcsóbb gyártmányokat is.

Összegezve:

A jó gumi vásárlásával egyszerre biztosítjuk a saját biztonságunkat, de egyben anyagi szempontból is előnyös üzletet kötünk. Én általában a fenti néhány pont szem előtt tartásával szoktam gumiabroncsot választani, és eddig még nem értek kellemetlen meglepetések ezzel kapcsolatban. A www.gumidiszkont.hu oldalt pedig mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretné gyorsan, és egyszerűen megoldani a téli, nyári, vagy négyévszakos gumi vásárlását!