A barátom üdítőitalokat kezdett el gyártani

A barátom, akivel együtt járunk autókiállításokra, egy teljesen új dologba vágta fejszéjét, a felesége által készített szörpökből akar üdítő italokat gyártani.  Erről éppen akkor kezdett el mesélni, amikor egy újfajta hibrid járgányokat bemutató kiállításra mentünk el együtt, és először meg is lepődtem a híren. A lényeg az lenne, hogy nem csak egyszerű ízesített vizet áruljon, hanem buborékos frissítőket. Még azt is elmesélte, hogy az új co2 palack, amit beszerzett, honnan származik. De először kicsit értetlenül néztem rá, mert nem is igazán tudtam, hogyan és milyen formában használják a co2-t az italokban. A szén-dioxidra általában nem gondolunk úgy, mint amivel rendszeresen találkozunk az élelmiszereinkben, pedig például a lakosság körében igen népszerű üdítő italok nagy részéhez is ezt használják. A legtöbb üdítő legnagyobb része szén-dioxidos víz, és ehhez jönnek az ízesítő adalékok. De a co2 nemcsak erre jó, hanem enyhén tartósítja is az italokat. Azért is kezdték el használni ezt a gázt az italokban, mert nem mérgező, eléggé olcsó, és könnyen bele lehet tenni a folyadékokba. Emellett cukor is fontos összetevője az ilyen italoknak. De már sokféle olyan termék van, amiben nincsen cukor, hanem egyéb természetes és szintetikus édesítőket használnak az italhoz.
A barátom egyébként sokkal jobban beleásta magát a témában, mint én, és kiderítette, hogy ezeket az alapanyagokat nem elég csak úgy összekeverni tetszőlegesen, hanem az arányuk meghatározza a termék minőségét. Egy jó italban ki kell egyensúlyozni az édességet, a savanyúságot és a savasságot. Egyébként a savasság azért is fontos benne, mert ez stimulálja a nyáltermelést, és ezért még inkább frissítőnek és szomjoltónak érződik az üdítő. Egyébként a savasságot nagyon gyakran citromsavval állítják be.
A barátom lassan már elég jól képbe kerül a gyártás folyamatával kapcsolatban is. Már el is kezdett kiépíteni egy olyan gyártósort, ami a megfelelő sorrendben végzi el az üdítő készítéséhez szükséges lépéseket. És ehhez először meg kell tisztítani a csapvizet, ami ugye a fő alapanyag lesz. Elsősorban meg kell szűrni, sterilizálni kell, és ki kell vonni belőle a klórt, hogy az ne befolyásolja a végső termék ízét.
Utána kell belekeverni az egyéb ízesítő anyagokat és emellett a cukrot és az édesítőszereket.
Szinte az utolsó lépés az ital széndioxiddal való dúsítása, és ezt csak a megfelelő hőmérsékleten lehet elvégezni, mert ez befolyásolhatja a co2 szintjét.
Miután a barátom már megismerte a gyártási folyamatot, és megkezdte beszerezni a gyártási eszközöket, már csak annyi volt hátra, hogy beszerezze az alapanyagokat, köztük a co2 palackokat. Anélkül ugye semmi értelme nem lett volna megkezdeni a gyártást.
Sokat keresgélt a neten, de végül talált egy kimondottan megbízható céget, ami már több mint egy évtizede foglalkozik gázpalackokkal. Budapesten mindenhová szállítanak, és ez azért is sokkal kényelmesebb megoldás, mert így a barátomnak nem kell folyton elmennie, és neki lecserélni a palackokat, hanem csak felhívja ezt a céget, és amikor ő igényli, kicserélik neki a kifogyott palackot. Ráadásul azt mondta, hogy a legutóbb is pontosan szállítottak, nem kell attól tartania, hogy le kell állnia a gyártással, mert a cég nem hozta ki időben a kért palackot.
A barátom nagyon lelkes az új vállalkozás miatt. Persze minden új törekvéssel jár kockázat, de ő elég józanul felmérte a piacot, és úgy gondolja, van arra kereslet, amit ő árul. Mindenesetre jó látni, hogy egyre több minőségi magyar termék kerül a piacra.